Τετάρτη, Μαρτίου 07, 2007

Ο γιός της καλογριάς

Με αφορμή τη χθεσινή πολυσαλάτα εκπομπή ΦΑΚΕΛΟΙ του Παπαχελά σας προτείνω να διαβάσεται το βιβλίο 'Ο ΚΑΡΑ'Ι'ΣΚΑΚΗΣ' του Φωτειάδη.
Το βιβλίο εκδόθηκε το 1953 αλλά μην σας τρομάζει αυτό η γραφή του είναι απλή και το λεξικό του σε κατατοπίζει για τις τουρκικές έννοιες και λέξης, εξάλλου όταν στο οπισθόφυλλο σχολιάζει ο Καζαντζάκης τα δικά μου σχόλια είναι περιττά.
Το βιβλίο ΔΕΝ είναι μυθιστόρημα.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου μας βάζει στο κλίμα της εποχής , για να καταλάβουμε το ρόλο που έπαιξε στην Επανάσταση ο Αλή πασάς στα Γιάννενα, τι έκανε τους Έλληνες να γίνουν Κλέφτες και Αρματολοί, τι έκανε τους τελευταίους να κάνουν συμφωνίες με τους Τούρκους και γενικά ολα αυτά τα στοιχεία που χρειάζεσαι για να κατανοήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα μία εποχή τόσο μακρινή απ'τη δική μας , κάτι πολύ βασικό όταν διαβάζεις ενα ιστορικό βιβλίο.

Στη συνέχεια σου γνωρίζει τον ήρωα πολύ ρεαλιστικά χωρίς τις πομπώδεις αηδίες που μας έλεγαν στο σχολείο.Κατανοώντας το χαρακτήρα του σε οδηγεί στις σημαντικότερες στιγμές του μέχρι το θάνατο του.
Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό βλέπεις τον άνθρωπο Καρα'ι'σκακη , τον βρωμόστομο , τον πλακατζή , τον πανούργο στρατηγό , το παληκάρι.
Επίσης μαθαίνεις γιατί πέθανε στη ψάθα σε αντίθεση με άλλους οπλαρχηγούς , το ρόλο κάποιον συμμάχων , τις τότε κυβέρνησεις , του ανώτατου κλήρου και γραπτά ανθρώπων που των γνώρισαν.
Μην σας κουράζω άλλο πάρτε το θα σας κερδίσει αμέσως.
Καλή ανάγνωση!!!